Real Madrid

A Real Madrid története

A Real Madrid története 1897-ig vezethető vissza. Ekkor ugyanis az úgynevezett Institución Libre de Enseñanza egyetem oktatói és a hallgatói létrehozták Madrid első football csapatát. A tanárok és a diákok Angliában járva találkoztak a football-lal és nagyon megtetszett nekik ez az újfajta labdajáték. A csapat klubja a Football Club Sky nevet kapta.

A klub 1900-ban kettészakadt. Az így létrejött Club Espanol de Madridból jött létre 1902 március 30-án a Madrid Footbal Club, amely gyakorlatilag már a Real Madrid közvetlen elődjének mondható.

Három évvel később a klub már olyan sikeres volt, hogy megszerezte a rangosnak nevezhető Spanyol Kupa díját. 1920-ban maga XIII. Alfonz király a királyi, vagyis Real jelzővel illette a klubbot, innentől kezdve Real Madrid-ként szerepeltek mindenhol.

Az 1931/32-es szezonban a csapatnak sikerült bajnoki győzelmet kivívnia, sőt a következő szezonban is ők végeztek a legjobb helyen.

A klub élére 1945-ben a később méltán híressé vált Santiago Bernabéu Yeste került. Az ő irányítása alatt indult meg többek között a csapat stadionjának felújítása is. Yeste már az 1950-es években elkezdte azt a taktikai módszert felépíteni, hogy nem csak hazai, de külföldi játékosokat is felvett a csapatba.

1955-ben Yeste és Sebes Gusztáv együtt alapították meg a Bajnokok Ligáját. Az első öt szériát a Bajnokok Ligájában mind a Real Madrid nyerte meg. A hatodik győzelemre sem kellett ugyanakkor túl sokat várniuk. 1966-ban ismét elsők voltak. A csapat sikeressége az 1970-es években is folytatódott, de 1978-ban a világbajnokság közben Yeste elhunyt. A FIFA a tiszteletére három napos gyászt rendelt el, ami alatt meccseket nem játszottak. A híres elnöknek emléket állítva a Real Madrid 1979-ben létrehozta a Santiago Bernabéu trófeát, amelyet minden évben átadnak azóta is. Barnabéu-ról stadiont is neveztek el.

Az 1980-as években már sikerült kinevelniük egy utánpótlás generációt is, akik által a csapat az évtizedben kétszer is megszerezhette az UEFA kupát. 1985-ben ezt a magyar Videoton elleni játék során érték el sikeresen.

1998-ban kisebb visszaesések után ismét BL győztes lett a Real Madrid csapata.

2000 júliusától került az elnöki székbe Florentino Pérez, aki főleg grandiózus összegben történő játékos vásárlásairól lett híres. Ő szerezte meg többek között Zidane-t is 75 millió euróért, ami akkoriban rettenetesen nagy összegnek számított. Pérez egy nemzetközi sztárokat felsorakoztató csapatot hozott létre hamarosan. Hiába voltak azonban neves focistái, 2003 és 2006 között a csapat egyetlen egy trófeát sem tudott magának bezsebelni.

2006-ben Ramón Calderón lett az elnök, aki gyorsan új edzőt is hozott magával. Az új edző, Fabio Capello által a csapat 2007-ben ismét bajnoki címnek örülhetett. A következő szezonban azonban már nem kértek a munkájából, új edzőt neveztek ki, aki azonban nem hozta az elvárt eredményeket.

2009-ben a klub élére visszakerült Florentino Pérez, aki tovább folytatta korábban félbehagyott sztár vásárlási szokásait. Kaká és Cristiano Ronaldo is ekkor kerültek a Real Madrid csapatához.
Napjainkban a klubnak számtalan rajongója van a világon. A Real madrid online áruház olyan virtuális bolt, ahol ezek a rajongók temérdek ajándéktárgy közül választhatnak maguknak, szeretteiknek és barátaiknak. A Real adrid online áruház kiváló választás minden lelkes rajongó számára, olyanok látogatók is bátran keresgélhetnek az áruház ajánlatai között, aki Real Madridért rajongó ismerősüket szeretnék valamilyen ajándékkal meglepni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.