égő autó

Autóhitel forintosítás – tájékozódjon a részletekről!

A forintosítás, és a vele kapcsolatban felmerülő kérdések az idei év kapcsán kiemelt érdeklődésre tartottak számot, és valószínűleg nem lesz másként a jövőben sem. A kialakult helyzetben nem csak a bankok, de az ügyfelek érdeke is a mihamarabbi megoldások megtalálása. Természetes, hogy a hitelintézetek szeretnék viszontlátni a pénzüket, ehhez azonban olyan konstrukciókra van szükség, amelyek vállalhatóak és törleszthetőek az ügyfelek részéről. A közös érdeket ezúttal az autóhitel és a fogyasztási hitel forintosítás szolgálja majd a közeljövőben.

A hitel-center.hu információi szerint az átváltás önkéntes lesz, tehát mind autóhitel, mind a fogyasztói deviza és deviza alapú nem-jelzálogjog fedezete mellett nyújtott hitelekre, ráadásul a lízingre vonatkozóan is az ügyfél dönt a forintosítás elfogadásáról. Fontos tudni azonban, hogy az átváltás lehetősége nem érinti a deviza értékpapír-fedezetű hiteleket, valamint a deviza folyószámlahiteleket és hitelkártyákat. Amennyiben tehát ilyenekkel rendelkezik, úgy a forintosítás kínálta lehetőségekkel nem élhet.

Az ügyfelek a jóváírást euró esetében 309,20 forint, svájci frank alapú hiteleknél 287,20 forint alapon kapják majd. Jelzáloghitelek esetében a már korábban megállapított 308,97 forint/euró, valamint 256,47 forint/frank lesz az átváltás alapja. Mivel nem kis összegről van szó a jóváírások kapcsán, így a szektor költségvetési segítséggel oldja meg ötven százalékos arányban a kifizetéseket. Fontos információ, hogy miután megtörtént a forintosítás, a hitelintézetek nem emelhetik kamataikat, ez mindenképpen az ügyfelek érdekeit szolgálja.
Miként a Hitel-Center megtudta, az autóhitel és a fogyasztási hitelekkel együttvéve körülbelül 229 ezer szerződésről van szó. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a jelenleg folyamatban levő forintosítás az autóhitel szerződéseket is magában foglalva, gyakorlatilag 3 százalékra csökkenti a lakossági devizaalapú hitelek arányát. A cél nyilvánvalóan nem más, mint az autóhitel és a személyi devizahitel terén érintett háztartások segítése, méghozzá nem kevesebbel, mint 31 milliárd forinttal.

A területet érintő szabályozásról, valamint az aktuális változásokról tájékoztató kampány indul októbertől, a hitelintézeteknek pedig december elsejéig áll nyitva a határidő az elszámolásra. Az ügyfeleknek ismételten postai úton juttatják majd el a tájékoztatást az autóhitel, valamint a fogyasztói hitel forintosításról, akik egy hónapig gondolhatják át, hogy élnek-e a kínált lehetőséggel. Ügyfélként dönthet úgy, hogy marad a devizahitelnél, ha pedig nem válaszol a hitelintézet értesítésére, akkor azt passzív beleegyezésnek véli majd a bank.
Érdemes azt is tudni, hogy minden elszámolással kapcsolatos teendőt a hitelintézetek végeznek, és azt állami támogatásként írják le, adókedvezmény formájában. A forintosítás szakaszonkénti bevezetésére azért volt szükség a szakemberek szerint, mert így sikerülhet felmérni az igényeket és az anyagi lehetőségeket. A lakáshitelek forintosítása egyértelműen bebizonyította, hogy az autóhitel és személyi devizahitel esetében is szükség van rá, s ez által a háztartások terheinek enyhítésére.

Ügyfélként tehát mindenképpen érdemes majd a tájékoztató levél érkezését várni, és az abban foglaltakat áttanulmányozni. A forintosítás egyszerre szolgálja az ügyfelek fizetőképességét és a hitelintézetek által viszontlátott összegek biztonságát. Összesen 31 milliárd forintos támogatásról van szó a bankszövetség és a kormány között megkötött megállapodás alapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.