karácsonyi tűz

Karácsonykor is vigyázzunk a tűzzel!

Hamarosan itt a karácsony, és a legtöbben nagy várakozással, készülődéssel tervezzük megvalósítani, törekedve rá, hogy az ünnepi készülődésben se vesszen el a lényeg, és szeretetteljes légkörben sikerüljön idén is megvalósítani. Sajnos, van néhány olyan ember, akinek a karácsony egy visszatérő fájó emlék, ha valamelyik korábbi karácsonykor lakástüzet kellett átvészelniük. Éppen emiatt – hogy senki karácsonya ne legyen egy rossz emlék – hívjuk fel a figyelmet minden évben a fokozott óvatosságra, és elővigyázatosságra. Erre nem lehet elégszer figyelmeztetni az embereket, hiszen még a folyamatos felhívások ellenére is szinte minden karácsonykor hallunk a hírekben egy-egy elborzasztó esetet.

Néhány pont, hogy mire ügyeljünk karácsonykor (is):

  • A karácsony előtti hajszában főzés, sütés közben könnyen elterelődik a figyelmünk, és előfordulhat, hogy égve hagyjuk a gázégőket, miközben elindulunk az éjféli misére. Így karácsonyi ünnep és étkezés helyett, szomorú karácsonyunk lehet, hiába a finom karácsonyi ételek, a töltött káposzta, a halak, a bejgli. Ezt elkerülhetjük, ha indulás előtt mindent végig ellenőrzünk, nem maradt-e valami égve, stb.
  • Karácsonykor fokozottabban gyújtunk gyertyát, mécsest, adventi koszorút, leggyakrabban ezek a tűz forrásai. Minden esetben legyünk körültekintőek: a gyertyákat úgy helyezzük el, hogy azok ne érjenek hozzá terítőhöz, karácsonyi dekorációhoz, és ne is eshessen rájuk ilyesmi. A legjobb, ha alufóliára vagy fémtálcára helyezzük ezeket, hiszen így kisebb a tűz továbbterjedésének veszélye.
  • A karácsonyfát, dekorációt, ajándékokat ne helyezzük a fűtőtest (kályha, kandalló) közelébe, a fát úgy helyezzük el, hogy legyen egy 1-2 méteres kör, ahol nincsenek gyúlékony anyagok (pl. függöny).
  • A száraz vagy száradó karácsonyfa szintén egy potenciális tűzforrás lehet, ezt elkerülhetjük, ha vízzel teli talpba állítjuk be, ezzel elérhetjük, hogy tovább szebb maradjon.
  • Kerüljük az olcsó, bóvli égők, fénysorok használatát, és éjszakára mindig áramtalanítsuk a karácsonyi égőinket. Ugyanez igaz a kültéri világításra is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.